fbpx

Eigen levensdoel

Het is mijn overtuiging dat iedereen een eigen levensdoel in het leven heeft. Iedere stap die je zet draagt bij aan jouw ontwikkeling als mens, zowel de positieve ervaringen als de minder positieve. Niet alleen aan je eigen leven, maar ook aan de levensdoelen van anderen om jou heen.

 

Bewandelen van je levenspad naar jouw levensdoel

Ik zie het leven als het bewandelen van een levenspad die met iedere beweging een stukje rijker wordt en die je steeds dichter bij je kern brengt. Het is een weg waarvan je vooraf niet weet hoe die gaat lopen, en toch stappen durft te blijven nemen. En daarbij jezelf blijven afvragen: voelt dit nog kloppend, past dit bij mij? En zo niet, de kracht hebben om hierop bij te sturen.

 

Hoe weet je wat je levensdoel is?

Je levensdoel is het punt waar een aantal aspecten uit leven samenkomen, namelijk datgene waar je van houdt, wat je goed kan, wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald wordt. Het is vaak een mix van je passie, je missie, je vak en je roeping. De basis voor het vinden van een levensdoel is meestal een uitgebreide zoektocht naar jezelf.
Kortom, zingeving heeft te maken met:
–        Zaken die voor ons waarde hebben
–        Zaken die in ons leven betekenis hebben
–        Zaken die een bedoeling of doel hebben
–        Zaken betreffende het innerlijke van de mens (en niet het uiterlijke)
–        Vrijheid

Wie zijn keuzes zo bewust mogelijk maakt, ervaart een gevoel van vrijheid. Doe je dat niet, dan kun je het gevoel krijgen dat het leven en de omstandigheden de macht hebben, en dat het leven je zomaar overkomt. Dan bepalen de omstandigheden je leven. Dat levert een machteloos gevoel op, dat kan uitmonden in een algeheel gevoel van zinloosheid.

 

Je levensdoel ontdekken

Je levensdoel ontdekken is een reis op zich en kan lastig zijn. Kies je voor het leven, dan kies je bewust voor bewegen. Het leven kan aantrekkelijk zijn, spannend, groots, maar het is tegelijkertijd ingewikkeld en vol met onzekerheden. Het vraagt je om met regelmaat je verworven plek in je leven – die je misschien als comfortabel en veilig ervaart – te verlaten. Hierbij wordt je uitgedaagd en aangemoedigd om keuzes te maken die je leven blijvend zullen veranderen.
We zijn allemaal geboren met een levensdoel. De opdracht is om te ontdekken wat het is, zodat je het leven dat je wilt kunt creëren. Een manier om je levensdoel te ontdekken, is door jezelf vragen te stellen. De antwoorden komen in stilte naar boven.

Vragen zoals:
–        Hoe ziet jouw perfecte dag eruit? Wat doe je dan? Met wie ben je? Hoe voel jij je dan?
–        Wat maakt dat je trots bent op jezelf, en waar vinden anderen dat je goed in bent?
–        Waar help jij mensen graag mee?
–        Welke uitdagingen in het leven heb je overwonnen en hoe heb je dit gedaan?
–        Welke mensen bewonder je, en wie inspireert jou?
–        Welke bezigheden zorgen ervoor dat je de klok helemaal vergeet?

 

Op zoek naar zingeving

Zonder levensdoel voor ogen kan het zijn dat je jezelf regelmatig afvraagt wat het nut is van waar je mee bezig bent. Dit kan gevoelens van onrust en sleur met zich meebrengen. Je voelt je onvoldoende uitgedaagd, krijgt te weinig energie en merkt dat je ‘leegloopt’. Ik heb dat zelf ervaren toen ik te lang was blijven werken in een omgeving dat op den duur niet meer bij mij paste. Pas toen ik een burnout kreeg durfde ik echt duidelijke stappen (lees: het roer omgooien) te maken, omdat ik zo duidelijk voelde dat ik andere keuzes moest maken om meer zingeving in mijn leven te ervaren.

 

Waarom is het niet eenvoudig?

Het is niet altijd eenvoudig om ons levensdoel na te leven. Een bezield leven vraagt dat je alleen doet wat voor jou zinvol is. Dan moet je de signalen van je lichaam tijdig genoeg opvangen en er daadwerkelijk iets mee gaan doen. Concoreet betekent dat dus dat als je veel onrust, stress of een vaag gevoel van ‘ongelukkig zijn’ ervaart, zou je daar mee aan de slag moeten.

Vaak denderen we maar door in het leven. Als we ons ongemakkelijk voelen of een leegte ervaren, drukken we dat meestal onbewust weg. En door dit te lang te blijven doen, ontstaat er veel stress met vaak uiteindelijk een burnout tot gevolg.

 

Zielsmissie

Wat jouw leven zinvol maakt, is heel persoonlijk. Het vinden van je zielsmissie is een ontdekkingsreis die stap voor stap vorm krijgt. Vaak zijn gebeurtenissen uit je leven hierin bepalend. Hoe meer je naar je levensdoel toewerkt, hoe beter je in je vel gaat zitten, je meer zelfvertrouwen krijgt en je je blijer en vitaler gaat voelen. Het leven lacht je toe. Omdat je je eigen koers vaart, bewust kiest, prioriteiten stelt.

Vragen die je kunnen ondersteunen bij het vinden van je zielsmissie zijn:
·        Wanneer voel ik mij het gelukkigst?
·        Wat zijn de overeenkomsten tussen mij en mijn beste vriendin?
·        Wat ervaarde ik als gemis tijdens mijn opvoeding, of welk gevoel miste ik?

 

Tot slot deel ik hieronder mijn eigen zielsmissies (persoonlijke en zakelijke) met jullie:

Ik, Melanie Koning, leef vanuit bezieling, liefde en licht in overvloed. Vanuit mijn hartsverbinding en levenskracht leef ik mijn volste potentie, en daarmee inspireer ik anderen hetzelfde te doen.

Mijn zakelijke zielsmissie is:

Melanie Koning Coaching heeft als missie vrouwen vanuit vertrouwen en gelijkwaardigheid vrouwen voluit vanuit hun hart te leren leven, waardoor ze meer  bezieling, plezier en authenticiteit ervaren. En met elkaar creëren wij hiermee een mooiere wereld.

 

Vond je dit interessant en wil je graag vaker inspiratiemails van mij ontvangen? Schrijf je dan hier in voor mijn inspiratiemails.

 

 

Leidschendam, februari 2021