fbpx

Ik ben een grote fan van Tom Dumoulin, één van de beste wielrenners van Nederland. Niet alleen vanwege zijn geweldige talent, vooral omdat dat hij zo’n fijne sportman is. Altijd zichzelf, oprecht en en authentiek. Sinds zijn overwinning op de Giro d’Italia in 2017 staat hij enorm in de belangstelling, en die is alleen maar meer geworden na zijn overstap naar een Nederlandse sponsor. Tot nu toe heeft hij de torenhoge verwachtingen niet zo goed waar kunnen maken als dat hij zelf zou willen.

 

“Ik weet niet wat ik zelf wil”

Onlangs werd bekend dat hij voorlopig stopt met wielrennen. Ik ben geen insider maar wat ik gelezen heb komt het erop neer dat hij er geen plezier meer aan beleeft en hij krijgt het niet goed ‘op de rit’. Zoals hij zelf zei “ik wil het voor iedereen goed doen, maar eigenlijk weet ik niet wat ik zelf wil”. Wat een moedige stap! Het zegt veel over hem als persoon.

 

Gebrek aan zingeving

Het komt steeds vaker voor dat mensen om wat voor reden dan ook vastlopen in hun leven. Met als gevolg dat ze weinig plezier en zingeving ervaren. In mijn coachgesprekken blijkt dan vaak als onderliggend oorzaak het feit dat we te lang hebben willen voldoen aan de verwachtingen die de buitenwereld van ons heeft. Op de automatische piloot leven. De lat hoog leggen. Daardoor raast het leven aan je voorbij. Je verliest het contact met je ware zelf en weet dan ook niet goed meer wie je bent, wat voor jou belangrijk is.

 

Kracht van kwetsbaarheid

Het vergt zo veel moed om even een stapje terug te nemen als je voelt dat je vastloopt. Tegelijkertijd is het de enige optie die leidt naar nieuwe mogelijkheden. Blijven doorgaan terwijl je je ongelukkig voelt zal niets oplossen. Sterker nog, het zal een kwestie van tijd zijn voordat de weerstand niet meer te dragen is. Met alle gevolgen van dien. In mijn geval was dat een burnout. Achteraf zag ik mijn burnout als een uitnodiging om echt te gaan voelen wat ik voelde en trouw te zijn aan mezelf.

 

Verantwoordelijkheid nemen

Als je verantwoordelijkheid neemt voor de situatie waarin je bevindt, kun je voor een andere -voor jou positieve- uitkomst kiezen. Verantwoordelijkheid nemen voor je situatie leidt je naar je innerlijke kracht. En vanuit daar volgen altijd keuzes die per definitie goed voor je zijn en bij jou passen. Door bewust te worden wat je diep van binnen echt verlangt, waar jouw bezieling ligt, kan een nieuwe richting in je leven of je werk zichtbaar worden. Dan kun je gaan doen wat veel beter bij je past en waar je energie van krijgt.

Overigens hoeft dat niet te betekenen dat je altijd een andere baan aan moet nemen, het kan ook zijn dat door te werken aan je eigen patronen -bijvoorbeeld beter je eigen grenzen aangeven – je weer bezieling en energie krijgt van je werk.

Wil je graag periodiek inspiratiemails van mij ontvangen? Schrijf je dan hier in voor mijn inspiratiemailing!

 

Leidschendam, januari 2021