fbpx

Onlangs keek ik naar de Netflix documentaire “My Octopus Teacher” over een bijzondere band die ontstond tussen de documentairemaker Craig Foster en een octopus! Een verhaal over hoe de natuur healing faciliteert.

 

Openstellen

Eerder had Foster van een stam in de Kalahariwoestijn geleerd over contact maken met wilde dieren, en hoe het belangrijk is om je open te stellen. Hij wist dus waar hij op moest letten als het gaat om het volgen van sporen (zelfs onderwater blijk je sporen te kunnen volgen). Toen Foster met een burnout kampte besloot hij terug te gaan naar de West Kaap in Zuid-Afrika waar hij opgroeide. Op zoek naar een manier om te herstellen van zijn burnout besloot hij zijn camera aan de wilgen te hangen, en dagelijks een duik te nemen in het onderwaterbos met metershoge bomen en tal van kleurrijke vissen, schelpdieren en haaien, op zoek naar de dieren van zijn jeugd. De ontmoeting met de pracht en stilte van de natuur maken hem rustiger, en langzaam begint hij zich weer de oude te voelen.

Na een ontmoeting met een octopus besluit hij om dagelijks naar dezelfde plek in het kelp bos te gaan, maar wel mét camera. Instinctief wist hij ook dat hij geen wetsuit wilde gebruiken en ook geen zuurstoftank, omdat dat de afstand tussen mens en dier zou vergroten.

 

Een ware verbinding ontstaat

Hij neemt je mee in de prachtige, wondere wereld van de oceaan. Naarmate de dagen en zijn bezoek aan het kelp bos volgen, groeit het vertrouwen van de ocotopus. Bovendien merkt Foster dat zodra hij onderwater duikt, zijn zorgen van het dagelijks leven even verdwijnen. Langzaam ontstaat een relatie waarin Foster niet alleen over haar fascinerende gedrag en strategieën leert, hoe intelligent en mooi ze is. Het leert hem hoe onze verbinding met de natuur weer nieuwe betekenis en zin aan ons leven kan geven. Zodanig zelfs dat op een gegeven moment hun eerste fysieke contact ontstaat: de octopus steekt een tentakel naar hem uit. Er volgen veel knuffels, en vaak strijkt de octopus neer op de plek van zijn hart. Er ontstaat een ware vriendschap. Echt een bijzonder en hartverwarmend tafereel om naar te kijken! Foster raakt helemaal gefascineerd en maakt er een levenswerk van door zo veel mogelijk informatie over de octopus te vinden.

 

Alles heelt, als je het tijd geeft

Op en dag is Foster getuige van een aanval van een pyjamahaai, en verliest de octopus één van haar tentakels. Gevolg is dat ze totaal uitgeput raakt, haar kracht verliest en niet meer eet. Hij ziet haar met de dag verzwakken. Het lukt haar niet meer om haar levendige kleuren aan te passen aan haar omgeving (ik dacht dat alleen de kameleon dat kon!). Foster vreest voor haar dood, maar blijft haar iedere dag opzoeken. Op een dag valt hem op dat er een kleine tentakel te zien is op de plek van de aanval. Na honderd dagen is haar weekdierenlichaam weer geheeld.

 

Je bent onderdeel van een groter geheel

Foster leerde van de octopus dat we allemaal onderdeel zijn van deze plek en niet slechts een bezoeker. Het lijkt erop dat hij een verwantschap op een ander, dieper niveau ervoer, daar waar het denken geen betekenis meer heeft.

 

Lessen

De lessen die ik uit dit bijzondere verhaal leer zijn:

Ø  Wees bereid geduldig in het donker te wachten zonder te weten wat het resultaat zal zijn. We hebben allemaal donkerte nodig om het licht te waarderen. Zonder struggles en uitdagingen kunnen we niet groeien. Het is onderdeel van het leven. Problemen zijn er om ons uit te dagen om te groeien.

Ø  Als wij het niet meer weten kunnen we ervoor kiezen om naar binnen te keren, daar waar het vertrouwd voelt. Foster begreep niet waarom, maar voelde diep van binnen dat zijn  dagelijkse zwemavontuur ergens goed voor was. Je innerlijk kompas weet wat goed is voor jou. Daar moet je alleen naar durven luisteren. Dat vergt veel rust, ontspanning en stilte.

Ø  Luister naar je intuïtie. In het geval van Foster was dat dat hij geen wetsuit / zuurstoffles moest gebruiken. Je intuïtie weet altijd wat het beste voor je is, wat jij op een bepaald moment nodig hebt.

Ø  Stel je open voor het onbekende.

Ø  Laat je verwonderen door de natuur en haar schoonheid, dat heeft een helende werking voor de mens.

 

Wil je graag periodiek inspiratiemails van mij ontvangen? Schrijf je dan hier in voor mijn inspiratiemailings!

 

Leidschendam, december 2021